Amerikaanse ginseng

 

Introductie

 

Van de echte Ginseng (Panax) zijn er 2 soorten die voornamelijk als kruid worden gebruikt. Te weten Panax Quinquefolium ook wel Amerikaanse Ginseng genoemd en Panax CA Meijer ook wel Panax Ginseng en Koreaanse Ginseng genoemd. De biochemisch actieve componenten van Amerikaanse Ginseng worden Ginsenosiden genoemd. 

Amerikaanse Ginseng is een kruid, waarvan de wortel na een kostbare teeltduur van 4 tot 6 jaar geoogst wordt. In het bijzonder de gedroogde wortel kent al duizenden jaren achtereen een gewaardeerd gebruik in Noord-Amerika en sinds een aantal eeuwen ook in China. Amerikaanse Ginseng wordt vooral gebruikt om het lichaam en de geest met elkaar in balans te brengen en/of te houden.

 

Van oorsprong komt de Panax Quinquefolium plant in de natuur voor in de dichte loofbossen op het grensgebied van Canada en Amerika. Vanwege schaarste en daarmee gepaard gaande hoge prijzen voor ginseng, is in het midden van de 20e eeuw is op kleine schaal een begin gemaakt om de plant te cultiveren. Inmiddels wordt de plant in gematigde klimaatzones verspreid over de gehele wereld geteeld.

 

 

Foto: rijpe tros ginsengbessen met daarin de ginsengzaden.

 

Foto: Verse Amerikaanse Ginsengwortels, ook wel menswortel genoemd. Ze hebben vaak een vorm die op een menselijk figuur lijkt.

 


Toepassing

 

Van de Amerikaanse Ginsengplant worden vooral de gedroogde wortels gebruikt. In China worden daarnaast in zeer beperkte mate ook de gedroogde bladeren en bloemknoppen van de Amerikaanse ginseng plant als een thee geconsumeerd. 

 

Amerikaanse Ginseng wordt voornamelijk inwendig gebruikt als voedingssupplement en als functioneel ingrediënt in voeding en (energie-) dranken. 

 

In toenemende mate wordt het extract ook aan cosmetische producten toegevoegd.

 

 

 

Werking

 

Een typische eigenschap van Amerikaanse Ginseng is de zogenaamde adaptogene werking; het zichzelf aanpassen aan elke omstandigheid. Hierbij wordt het functioneren van vrijwel alle organen en klieren in het lichaam in balans gebracht met het functioneren van het CZ (=Centraal Zenuwstelsel). 

 

Omdat wettelijk niet is toegestaan om precies aan te duiden wat Koreaanse ginseng precies voor u zou kunnen betekenen, zullen we hier volstaan met gezondheidsgerelateerde aanprijzingen die volgens de richtlijnen van KOAG/KAG wel zijn toegelaten.  Immers, aanprijzingen die een goede gezondheid bevorderen of in stand houden zijn wel toegestaan, maar claims die gaan over  het genezen, behandelen of voorkomen van een aangetaste gezondheid zijn niet toegelaten.

 

 • Ter ondersteuning van geestelijke en emotionele weerbaarheid in stressige situaties.
 • Bij lusteloze gevoelens en bij vermoeidheid.
 • Bij bevordering concentratie.
 • Bij herstel na ziekte.
 • Ter ondersteuning van het lichamelijke en geestelijke prestatievermogen.

 

 

Dosering

 

Als optimale dagelijkse doses van het ruwe kruid wordt 1-2 gram voor een volwassene geadviseerd. Als therapeutische dosering wordt soms ook wel 4-5 gram per dag aangehouden. Voor doseringen van meer dan 10 gram per dag wordt aanbevolen om dit enkel onder toezicht van een arts in te nemen. 

Van Amerikaanse Ginseng extracten en/of extractpoeders met een gehalte van 8% ginsenosiden wordt 400-800 mg als dagelijkse dosis geadviseerd. Van extractpoeders met 20% ginsenosiden wordt als optimale dosering 150-300 milligram geadviseerd. 

Voor een optimale therapeutische dosering in cosmetische producten voor uitwendige toediening, wordt aangeraden om 6-9 % geconcentreerd Amerikaans Ginseng extractpoeder met 20% ginsenosiden toe te voegen. Voor enkel een cosmetisch effect is de toevoeging van minimaal 4-8 gram Ginseng extract poeder (20% ginsenosiden) per kg product aan te raden.

 

 

 

Contra-indicaties

 • Amerikaanse Ginseng wordt algemeen als veilig beschouwd, is niet giftig en kent geen onomkeerbare schadelijke bijwerkingen;
 • Voor een operatie is het aan te raden om bij uw anesthesist melding te maken van het gebruik van Amerikaanse Ginseng;
 • Bij voorkeur niet zonder toezicht van een arts innemen als ook bloedverdunners worden gebruikt;
 • De Amerikaanse Ginseng beter niet innemen bij een (te) lage bloeddruk;
 • Een flinke overdoses gedurende een langere periode ingenomen kan leiden tot het zogenaamde Ginseng Abuse Syndrome. De symptomen hiervan kunnen zijn: slapeloosheid, hoge bloeddruk, lichte depressie, gespannen spieren en vochtophoping.

 

 

Wettelijke status

Tot dusver is er bij de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nog geen wetenschappelijk dossier voor ginseng ingediend. Dit betekent dat er daarom ook nog geen enkele gezondheidsclaim voor ginseng is goedgekeurd in de EU. Momenteel is het echter zo dat de Europese Commissie nog geen besluit heeft genomen over kruiden en kruidenpreparaten. Dat betekent dat gezondheidsclaims bij kruiden nog gebruikt mogen worden onder de algemene voorwaarden dat deze niet misleidend zijn. Medische claims waren en blijven dus verboden.

In Europa worden alleen de wortels van Panax Ginseng, maar niet Panax Quinquefolium, door de EHIA (European Herbal Infusions Association) wettelijk gezien als: "een kruid, dat beschouwd wordt als voedsel".

 

Volgens de EU Novel Food Regulation, mag Panax Quinquefolium gebruikt worden in of als voedingssupplement en ondertussen ook in of als voeding.

This product was on the market as a food or food ingredient and consumed to a significant degree before 15 May 1997. Thus its access to the market is not subject to the Novel Food Regulation (EC) No. 258/97. However, other specific legislation may restrict the placing on the market of this product as a food or food ingredient in some Member States. Therefore, it is recommended to check with the national competent authorities.

 

 

Het gebruik van Panax Quinquefolium wordt niet genoemd in de Duitse Commissie E Monografieën.

Alleen extracten uit de verschillende delen van de Panax Ginseng plant, en niet Panax Quinquefolium, worden als zodanig genoemd in EU Besluit 96/335/EG van de EU Cosmetica Richtlijn 76/768/EEG en/of 2006/257/EG.

 

 

 

Foto: Ginseng teelt in Nederland, waarbij over een kabelconstructie schaduwdoeken worden getrokken om er voor te zorgen dat de ginsengplanten voldoende schaduw krijgen.

 

 

 

 

Amerikaanse ginseng slices

 

 

Inleiding

 

De gedroogde ginseng wortels zijn over het algemeen kei hard. Door de wortels beperkt te verwarmen in een oven of een magnetron worden ze zachter. Hierdoor kunnen ze in warme toestand gesneden worden. De werkzame bestanddelen van de ginseng wortels (=ginsenosiden) zijn goed hittebestendig en gaan daarom tijdens de verwarming niet verloren.

 

Na het snijden worden poeder en kleinere stukjes uit de schijfjes gezeefd. Uit de grotere schijfjes worden handmatig de visueel en qua kleur afwijkende schijfjes gesorteerd en als 2e keus bestempeld.

De 1e keus schijfjes hebben een diameter van circa 0,5 - 2,0 cm met een dikte van circa 0,5 tot 2,5 mm. Opvallend effect is dat de schijfjes na 5-10 minuten weken in water circa 2x zo groot worden; ongeveer de oorspronkelijke dikte van de verse wortel.

 

 

Product

 

 

American ginseng Slices

Product code: 
SLnn-100

Samenstelling:

Licht bruin/geel kleurige schijfjes van de Amerikaanse ginseng hoofdwortels (rustgevende soort). Geen toevoegingen. Kunnen zo gegeten worden of gemakkelijk thee van gezet worden. De smaak typering is bitter zoet.

Inhoud doosje: 100 gram  

 

 

Prijs:

€ 28,00 per doosje inclusief BTW en verzendkosten.

 

Genoemde prijzen gelden voor afname van 1 eenheid. Bij afname van 2 tot en met 6 eenheden tegelijk zullen we voor elk product meer, automatisch € 1,00 per product in mindering brengen. Bij een bestelling van bijvoorbeeld 6 doosjes slices betaald u aldus maar €23,00 per doosje.                                                                                                 

Dosering:

Dagelijks 1 tot 2 gram schijfjes opeten. Indien van de ginseng slices thee gezet wordt en de schijfjes zelf niet geconsumeerd worden, dan is het aan te bevelen om dagelijks 2-4 gram te gebruiken. Kinderen halve dosering en onder toezicht.

Bij aanvang van het gebruik bij voorkeur de eerste weken de hoogste dosering nemen en daarna naar eigen welbevinden.

 

Verklaring:
De gebruikte ginseng is allergenen vrij volgens ALBA-lijst, maar kunnen tengevolge van het productie proces mogelijk toch sporen van allergenen bevatten.

 

N.B. Dit product is een voedingssupplement en mag niet als vervanging voor een gevarieerde voeding gebruikt worden.

 

 

Contra-indicaties

 • Amerikaanse Ginseng wordt algemeen als veilig beschouwd, is niet giftig en kent geen onomkeerbare schadelijke bijwerkingen;
 • Voor een operatie is het aan te raden om bij uw anesthesist melding te maken van het gebruik van Amerikaanse Ginseng;
 • Bij voorkeur niet zonder toezicht van een arts innemen als ook bloedverdunners worden gebruikt;
 • Amerikaanse Ginseng beter niet innemen bij een (te) lage bloeddruk;
 • Een flinke overdoses gedurende een lange(re) periode ingenomen kan leiden tot het zogenaamde Ginseng Abuse Syndrome. De symptomen hiervan kunnen zijn: slapeloosheid, hoge bloeddruk, lichte depressie, gespannen spieren en vochtophoping.

 

Foto: Ginseng perceel met houten “schaduw-panelen” zoals die vroeger in Canada gebruikt werden om ervoor te zorgen dat de ginseng planten voldoende schaduw kregen. 

 

 

 

 

 

Amerikaanse ginseng capsules

 

Deze Euro Ginseng capsules zijn enkel gevuld met gemalen ginseng wortelpoeder zonder toevoegingen. Hierbij zijn de gedroogde ginsengwortels vermalen tot een fijn poeder waarbij het ginsenoside gehalte gestandaardiseerd is op 6% ginsenosiden. Vervolgens wordt het poeder afgevuld in zogenaamde hard-gel capsules: hierbij worden 2 capsule helften in elkaar 'geklikt'. 

 

Als voordeel van wortelpoeder ten opzichte van een extract poeder kan gezien worden, dat het nog alle van nature in de wortel voorkomende substanties bevat. 

 

 

Product:

 

 

American ginseng capsules

Product code: 
CA75WP08

Samenstelling capsules:

Capsules zijn samengesteld uit gelatine en water.      

Inhoud capsule: 100% gemalen ginseng wortelpoeder (rustgevende soort: Panax Quinquefolium) gestandaardiseerd op 6% werkzame ginseng bestanddelen.

Inhoud flacon: 75 capsules x 500 mg

 

 

Prijs:

€ 25,00 per flacon inclusief BTW en verzendkosten.

 

Genoemde prijzen gelden voor afname van 1 eenheid. Bij afname van 2 tot en met 6 eenheden tegelijk zullen we voor elk product meer, automatisch € 1,00 per product in mindering brengen. Bij een bestelling van bijvoorbeeld 6 flacons capsules betaald u aldus maar €20,00 per flacon.                                                                                                 

 

Dosering:
Dagelijks 1 of 2 capsules bij voorkeur vóór of tijdens het ontbijt met voldoende warme drank innemen. Kinderen halve dosering en onder toezicht.

Bij aanvang van het gebruik bij voorkeur de eerste weken 2 capsules innemen en daarna 1 of 2 naar eigen welbevinden.

 

Verklaring:
De gebruikte ginseng en capsule zijn allergenen vrij volgens ALBA-lijst, maar kunnen tengevolge van het productie proces mogelijk toch sporen van allergenen bevatten.

 

N.B. Dit product is een voedingssupplement en mag niet als vervanging voor een gevarieerde voeding gebruikt worden.

 

 

Contra-indicaties

 • Amerikaanse Ginseng wordt algemeen als veilig beschouwd, is niet giftig en kent geen onomkeerbare schadelijke bijwerkingen;
 • Voor een operatie is het aan te raden om bij uw anesthesist melding te maken van het gebruik van Amerikaanse Ginseng;
 • Bij voorkeur niet zonder toezicht van een arts innemen als ook bloedverdunners worden gebruikt;
 • Amerikaanse Ginseng beter niet innemen bij een (te) lage bloeddruk;
 • Een flinke overdoses gedurende een lange(re) periode ingenomen kan leiden tot het zogenaamde Ginseng Abuse Syndrome. De symptomen hiervan kunnen zijn: slapeloosheid, hoge bloeddruk, lichte depressie, gespannen spieren en vochtophoping.

 

 

Foto: Modern ginseng perceel in Amerika, waarbij schaduwdoeken voor voldoende schaduw voor de ginseng planten zorgen. 

 

 

 

Ginseng capsules
Ginseng Slices
Ginseng Zalf