Koreaanse ginseng

 

 

Introductie

Van de echte Ginseng (Panax) zijn er 2 soorten die voornamelijk als kruid worden gebruikt. Te weten Panax Quinquefolium ook wel Amerikaanse Ginseng genoemd en Panax CA Meijer ook wel Panax Ginseng, Koreaanse Ginseng of Aziatische Ginseng genoemd. De biochemisch actieve componenten van de Koreaanse Ginseng worden Ginsenosiden genoemd. 

 

Koreaanse Ginseng is een kruid, waarvan de wortel na een kostbare teeltduur van 5 tot 8 jaar geoogst wordt. In het bijzonder de gedroogde wortel kent al duizenden jaren achtereen een gewaardeerd gebruik in China. Koreaanse Ginseng wordt vooral gebruikt om het lichaam en de geest met elkaar in balans te brengen en/of te houden.

 

Van oorsprong komt de Panax CA Meijer plant in de natuur voor in de dichte loofbossen op het grensgebied van Noord China en Siberie. Vanwege schaarste en daarmee gepaard gaande hoge prijzen voor ginseng, is al in het begin van 20e eeuw in China en Korea op kleine schaal aangevangen om de plant te gaan cultiveren. Inmiddels wordt de plant in gematigde klimaatzones verspreid over de gehele wereld geteeld.

 

 

Foto: rijpe tros ginsengbessen met daarin de ginsengzaden.

 

Foto: Verse Koreaanse Ginsengwortels, ook wel menswortel genoemd. Ze hebben vaak een vorm die op een menselijk figuur lijkt.

 


Toepassing

 

Van de Koreaanse Ginsengplant worden vooral de gedroogde wortels gebruikt. In China worden daarnaast ook de gedroogde bladeren en bloemknoppen van de Koreaanse ginseng plant als een thee geconsumeerd. 

 

Koreaanse Ginseng wordt voornamelijk inwendig gebruikt als voedingssupplement en als functioneel ingrediënt in voeding en (energie-) dranken. 

 

In toenemende mate wordt het extract ook aan cosmetische producten toegevoegd.

 

 

Werking

 

Een typische eigenschap van Koreaanse Ginseng is de zogenaamde adaptogene werking; het zichzelf aanpassen aan elke omstandigheid. Hierbij wordt het functioneren van vrijwel alle organen en klieren in het lichaam in balans gebracht met het functioneren van het CZ (=Centraal Zenuwstelsel). 

 

Omdat wettelijk niet is toegestaan om precies aan te duiden wat Koreaanse ginseng precies voor u zou kunnen betekenen, zullen we hier volstaan met gezondheidsgerelateerde aanprijzingen die volgens de richtlijnen van KOAG/KAG wel zijn toegelaten.  Immers, aanprijzingen die een goede gezondheid bevorderen of in stand houden zijn wel toegestaan, maar claims die gaan over  het genezen, behandelen of voorkomen van een aangetaste gezondheid zijn niet toegelaten.

 

  • Ter ondersteuning van het lichamelijke en geestelijke prestatievermogen.
  • Bij lusteloze gevoelens en bij vermoeidheid.
  • Bij bevordering concentratie.
  • Ter ondersteuning van geestelijke en emotionele weerbaarheid in stressige situaties.
  • Bij herstel na ziekte.

 

Dosering

 

Als optimale dagelijkse doses van het ruwe kruid wordt 1-2 gram voor een volwassene geadviseerd. Als therapeutische dosering wordt soms ook wel 4-5 gram per dag aangehouden. Voor doseringen van meer dan 10 gram per dag wordt aanbevolen om dit enkel onder toezicht van een arts in te nemen. 

 

Van Koreaanse Ginseng extracten en/of extractpoeders met een gehalte van 8% ginsenosiden wordt 400-800 mg als dagelijkse dosis geadviseerd. Van extractpoeders met 30% ginsenosiden wordt als optimale dosering 100-200 milligram geadviseerd. 

 

Voor een optimale therapeutische dosering in cosmetische producten voor uitwendige toediening, wordt aangeraden om 4-6 % geconcentreerd Koreaans Ginseng extractpoeder met 30% ginsenosiden toe te voegen. Voor enkel een cosmetisch effect is de toevoeging van minimaal 3-6 gram Korean Ginseng extract poeder (30% ginsenosiden) per kg product aan te raden.

 

 

Contra-indicaties

  • Koreaanse Ginseng wordt algemeen als veilig beschouwd, is niet giftig en kent geen onomkeerbare schadelijke bijwerkingen;
  • Voor een operatie is het aan te raden om bij uw anesthesist melding te maken van het gebruik van Koreaanse Ginseng;
  • Bij voorkeur niet zonder toezicht van een arts innemen als ook bloedverdunners worden gebruikt;
  • De Koreaanse Ginseng beter niet innemen bij een (te) hoge bloeddruk;
  • Een flinke overdoses gedurende een langere periode ingenomen kan leiden tot het zogenaamde Ginseng Abuse Syndrome. De symptomen hiervan kunnen zijn: slapeloosheid, hoge bloeddruk, lichte depressie, gespannen spieren en vochtophoping.

 

Wettelijke status

 

Tot dusver is er bij de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nog geen wetenschappelijk dossier voor ginseng ingediend. Dit betekent dat er daarom ook nog geen enkele gezondheidsclaim voor ginseng is goedgekeurd in de EU. Momenteel is het echter zo dat de Europese Commissie nog geen besluit heeft genomen over kruiden en kruidenpreparaten. Dat betekent dat gezondheidsclaims bij kruiden nog gebruikt mogen worden onder de algemene voorwaarden dat deze niet misleidend zijn. Medische claims waren en blijven dus verboden.

In Europa worden de wortels van Panax Ginseng, maar niet Panax Quinquefolium, door de EHIA (European Herbal Infusions Association) wettelijk gezien als: "een kruid, dat beschouwd wordt als voedsel".

 

Volgens de EU Novel Food Regulation, mag Panax CA Meyer gebruikt worden zowel in of als voedingssupplement en voeding.

This product was on the market as a food or food ingredient and consumed to a significant degree before 15 May 1997. Thus its access to the market is not subject to the Novel Food Regulation (EC) No. 258/97. However, other specific legislation may restrict the placing on the market of this product as a food or food ingredient in some Member States. Therefore, it is recommended to check with the national competent authorities.

 

 

Het gebruik van de wortels van Panax Ginseng wordt genoemd in de Duitse Commissie E Monografieën als Radix Ginseng.

 

Extracten uit de verschillende delen van de Panax Ginseng plant, worden als zodanig genoemd in EU Besluit 96/335/EG van de EU Cosmetica Richtlijn 76/768/EEG en/of 2006/257/EG.

 

 

 

 

Ginseng capsules
Ginseng Slices
Ginseng Zalf